De 7 mooiste, eetbare bloemen om zelf te kweken

De moestuin is vaak een zee aan kleuren. Je ziet er uiteraard allerlei tinten groen en ook de rode tomaten, aardbeien en frambozen, de gele bloemen van de courgette en de paarse aubergines dragen enthousiast hun steentje bij aan het uitbundige kleurenpalet. Het is met recht een lust voor het oog (en uiteindelijk voor de smaakpapillen).

Wordt je nou, net zoals wij, hartstikke vrolijk van al deze kleuren, dan is het wellicht een idee om je moestuin niet enkel te gebruiken voor het kweken van groenten en fruit. Om een ware kleurenexplosie te veroorzaken, kun je namelijk ook eetbare bloemen kweken!

Bloemen fleuren alles op

Je ziet het weleens in dure restaurants: gerechten die versierd zijn met enkele delicate bloemblaadjes of zelfs hele bloempjes. Het gerecht heeft onmiddellijk een sterrenuitstraling en ziet er heel exclusief uit. Superleuk om dit thuis dus ook te gebruiken.

Bovendien is het eten van bloemen echt niet nieuw. Al eeuwenlang weten mensen welke bloemen ze wel en welke bloemen ze niet kunnen eten. In onze moderne samenleving, met voorgesneden groenten uit de supermarkt, is deze kennis flink verwatert en zal je wellicht wat verbaasde blikken toegeworpen krijgen wanneer je vertelt eetbare bloemen te kweken. Maar dat maakt het misschien wel nog leuker! Verras je familie en vrienden met deze 7 eetbare bloemen die je zelf kunt kweken.

1. Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is een eenjarige plant met bloemetjes in gele, oranje en rode tinten. Deze bloemen hebben een peperige smaak, zoals je wellicht kent van radijsjes of tuinkers. Je kunt je gerechten er dus fantastisch mee op smaak brengen. Daarnaast is het een plant die enorm snel groeit, dus dat is ook nog eens erg praktisch.

2. Maarts viooltje

Dit is de voorouder van de gecultiveerde violen die menig tuin opfleuren. Het maarts viooltje is nog steeds in het wild te vinden, maar je kunt hem ook zelf kweken in je moestuin. De lichtpaarse bloemblaadjes geven kleur aan je tuin en de bloempjes ruiken heerlijk. Ook andere viooltjes, zoals het driekleurig viooltje en het hoornviooltje, kun je eten.

3. Kamille

Bij tuinkruiden denk je al gauw aan oregano, rozemarijn, munt en basilicum, maar de kamille mag eigenlijk niet in dit rijtje ontbreken. Het is namelijk én een heel zonnig plantje (met zijn wit-gele bloemen) én een geneeskrachtig plantje én een smakelijk plantje. Laat de bloemknoppen drogen en je kunt er een heerlijke kamillethee van zetten.

4. Kleine maagdenpalm

Deze plant, waarvan je de blauwpaarse bloemetjes kunt eten, is in het wild wettelijk beschermd. Een goede reden dus om hem in je moestuin te zetten, want op die manier kun je de bloemen gebruiken in salades of om bijvoorbeeld taarten mee te versieren. Let wel op: van de kleine maagdenpalm kun je alleen de bloemen eten.

5. Goudsbloem

De goudsbloem, ook bekend als calendula, brengt kleur in je moestuin én in je keuken. De geeloranje bloemblaadjes kun je namelijk als een soort natuurlijke confetti gebruiken om je eten mee te versieren. Bovendien ziet het er niet alleen mooi uit, maar heeft de goudsbloem ook een kruidige en peperige smaak.

6. Komkommerkruid

Dit plantje, met zijn stervormige, knalblauwe bloemetjes, is niet verwant aan de komkommer. Hij dankt zijn Nederlandse naam aan zijn geur, die aan komkommers doet denken. Het best is om de bloemen rauw te eten, zodat je goed de licht zoute smaak blijft proeven. Dus doe ‘m in een salade, voeg ‘m op het laatst toe aan de soep of combineer hem met zoete groenten zoals bietjes.

7. Bloemen van de courgetteplant

De courgette is een makkelijke plant die vrijwel altijd een grote opbrengst geeft. Maar wist je dat je de bloemen van de courgette ook kunt eten? Rauw kunnen ze in de sla of door de pasta, maar je kunt ze ook bakken of vullen met zachte kaas en door een beslag halen om ze te frituren. Door de bloemen van de courgetteplant te eten, voorkom je dat je iedere week tien courgettes moet zien weg te werken…

Help de bij, plant een bloem

Het kweken van eetbare bloemen in je moestuin is een leuke manier om voor meer kleur en variatie te zorgen. Bovendien heb niet alleen jij er baat bij, maar ook de andere gewassen in je moestuin profiteren van veel bloemen. Hier komen immers nuttige insecten, zoals bijen, hommels en vlinders, op af en zij helpen op hun beurt weer met een goede bestuiving van deze andere planten.

En de bijen, hommels en vlinders? Die zijn jou natuurlijk ook heel dankbaar, omdat jij zo’n mooie en smakelijke bloemenzee voor ze hebt aangelegd!