Dit zijn makkelijke groenten voor je eerste moestuin

Wist je dat ze in vroeger tijden al begin februari het begin van de lente vierden? Dit is het moment dat de krokussen en sneeuwklokjes hun kopjes boven de grond uit steken, lammetjes geboren worden en je het voorjaar al in de lucht kunt ruiken. Het is dus helemaal niet zo vreemd om nu al voorzichtig vaarwel te zeggen tegen de winter.

Wat ook helemaal niet zo vreemd is – en zelfs enorm leuk – is om nu eindelijk eens te beginnen met die moestuin waar je al zo lang over droomt! Dit is het moment om er werk van te maken. En het is echt niet zo ingewikkeld als je wellicht denkt. Door klein te beginnen en de juiste keuzes te maken, wordt jouw eerste moestuin een groot succes.

Wij helpen je met het kiezen van makkelijke groenten voor je eerste moestuin. Ga voor gewassen die makkelijk te kweken zijn, zoals…

Courgettes

Er zijn weinig groenten zo dankbaar als de courgette. Ze hebben niet veel nodig, maar ze geven wel een enorme opbrengst. En meteen al veel groenten kunnen oogsten, is natuurlijk een fantastische start van je eerste moestuinjaar.

Om voor een goede bestuiving van de bloemen te zorgen, is het aan te raden om minimaal twee courgetteplanten te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat ze relatief veel plek innemen, want het zijn forse planten met grote bladeren. Ook de courgettes zelf kunnen enorm worden wanneer je ze niet plukt. Dit is echter niet aan te raden, want supergrote courgettes hebben niet alleen minder smaak; je opbrengst zal ook minder zijn. De plant steekt immers al zijn energie in het laten groeien van die ene courgette en niet in de groei van anderen. Veel oogsten is dus ons advies!

Aardbeien

Houd jij ook zo van sappige, rode aardbeien? Dan hebben we goed nieuws voor je, want aardbeien kweek je heel eenvoudig zelf in je moestuin. Op hun verlanglijstje staat zon en lekkere bemeste tuinaarde en verder doet de natuur zijn werk. En aardbeien uit eigen tuin smaken nóg lekkerder.

Uiteraard vind je bij ons alle benodigdheden om van je aardbeienkweek een groot succes te maken. We raden je aan om aardbeienplantjes te kopen en te planten en niet zelf te gaan kweken uit zaad. Dit is namelijk veel lastiger. Bovendien geven aardbeien pas in hun tweede levensjaar vruchten, dus als je meteen al verzekerd wilt zijn van een goede aardbeienoogst, plant je deze.

Tuinbonen

Er bestaan heel veel verschillende soorten bonen en wat de meeste gemeen hebben, is dat ze zeer eenvoudig te kweken zijn. De meeste bonen willen echter wel ondersteund worden door een rek of een andere constructie waar ze tegenop kunnen klimmen. Wil je dit vermijden, kies dan voor tuinbonen.

De tuinboon is een rechtopstaande plant. Houd rekening met een ruime plantafstand en geef ze een lekkere laag compost mee om in te groeien. Mochten ze in hun groei de neiging hebben om te gaan hellen, dan kun je ze uiteraard stutten met een paar latjes. Wees er wel op beducht dat bladluizen dol zijn op tuinboonplanten. De planten bespuiten met een mengsel van groene zeep, spiritus en water maakt op een veilige manier korte metten met deze ongewenste gasten.

Radijsjes

Als je snel wilt kunnen oogsten in je spiksplinternieuwe moestuin mogen radijsjes hierin absoluut niet in ontbreken. Al na een paar weken na het zaaien kun je de radijzen oogsten. Even goed alle aarde eraf spoelen en de allereerste opbrengst uit eigen tuin is klaar om gegeten te worden.

Radijsjes die je in de winkel koopt, smaken een klein beetje pittig. Wees er echter op voorbereid dat er met radijsjes uit eigen tuin een compleet andere wereld voor je opengaat. De smaken zijn zoveel voller! (Dit geldt eigenlijk voor alle groenten die je zelf in je moestuin kweekt.) Ook leuk is dat je veel meer keuzemogelijkheid hebt wanneer je zelf radijsjes gaat kweken. Want dacht jij dat radijsjes altijd rond en rood met wit zijn? Nee hoor, er zijn nog veel meer varianten! Van langwerpig tot kogelrond en van donkerrood tot geel. Van zo’n oogst wordt je helemaal vrolijk!

Bloemen en kruiden in de moestuin

Natuurlijk hoef je niet alleen groente en fruit in je moestuin te kweken. Tuinkruiden zijn makkelijke planten waarvan je veel plezier kunt hebben (ze smaken en ruiken zo lekker!), maar ook bloemen worden graag in moestuinen gekweekt. Ze zijn namelijk niet alleen mooi om te zien, maar sommige (zoals afrikaantjes) houden ook plagen en plaagdieren op afstand. En dat is uiteraard mooi meegenomen.

We komen nog net niet het onkruid voor je wieden, maar we staan wel altijd voor je klaar wanneer je iets nodig hebt voor je moestuin. Bij ons vind je dan ook alles wat je nodig hebt om van je eerste moestuin een groot succes te maken!