Deze 3 herfstige klussen bezorgen je volop werk in de moestuin

De zomer is voorbij, de eerste herfststorm hebben we inmiddels achter de rug. Wie denkt dat het werk in de moestuin in het najaar en in de winter stil komt te liggen, heeft het echter goed mis. In deze maanden na de zomer valt er ook nog heel veel te doen. Verschillende gewassen zijn nu oogstrijp en er zijn zelfs groenten die nu nog steeds gezaaid kunnen worden. Dus kom van die bank, trek je regenlaarzen aan en trotseer het weer!

De maanden september en oktober zijn ideaal om de volgende 3 klussen uit te voeren:

1. Het planten en zaaien van nieuwe gewassen

Het leuke van een moestuin, is dat je vrijwel het gehele jaar kunt genieten van de opbrengst. Zeker wanneer je het najaar gebruikt om nog nieuwe gewassen te planten en/of te zaaien, heb je gegarandeerd het hele jaar rond iets te oogsten. Mits je de juiste groenten kiest, uiteraard.

Er zijn speciale winterharde rassen (zoals winterspinazie) die goed tegen de vorst kunnen, maar ook ‘gewone’ soorten groenten kunnen soms nog een tweede ronde mee. Het is een kwestie van uitproberen. Met deze gewassen maak je de meeste kans op een goede oogst in de herfst, de winter en het (vroege) voorjaar:

  • Slasoorten, zoals rucola en veldsla. Dit zijn twee van de meest makkelijke groenten om in je moestuin te laten groeien en kunnen tot ongeveer eind september nog met gemak geplant worden. Ze houden allebei van koele temperaturen en veldsla kan zelfs lichte nachtvorst (tot circa -5°C) verdragen. Rucola kun je al vrij snel oogsten, de veldsla is zeker in december genoeg gegroeid om van te kunnen eten.
  • Spinazie kan tot half oktober gezaaid worden. De ontkiemende plantjes overwinteren en wanneer de zon weer warmer wordt in het voorjaar, begint de spinazie te groeien. Op die manier kun je al in april genieten van verse spinazie uit eigen tuin.
  • Knoflook is een heel makkelijk gewas dat bovendien dol is op het najaar. De herfst is dan ook de beste tijd om knoflook te planten. Neem een bol biologische knoflook en stop de teentjes hiervan in september of oktober onder de grond. De knoflook overwintert onder de grond en aan het begin van de zomer kun je je eigen, verse knoflook oogsten.
  • Knolvenkel houdt ook van het najaar. Het is zelfs slim om venkel in de herfst te planten, want dan heb je veel minder kans dat de plant doorschiet (wat bij hogere temperaturen al snel gebeurt). Zet je je venkelplantjes in september in de grond, dan kun je in de winter nog je eigen knolvenkel oogsten.

2. Oogsten, oogsten, oogsten

Natuurlijk staat de moestuin in het najaar ook nog vol met heerlijke gewassen die je eerder in het jaar hebt gepland. Het is oogsttijd! Veel groenten zijn nu oogstrijp, maar ook veel fruit kan (nog steeds) geplukt worden. Tot half oktober kun je appels en peren plukken, maar ook pruimenbomen kunnen nog altijd vruchten dragen. Is het fruit al van de boom gevallen, wacht dan niet te lang met het oprapen hiervan. Door het koele en vochtige weer kunnen ze snel gaan rotten.

Ander fruit, zoals bessen, en groenten zoals tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes willen nu ook graag geplukt worden. Bij deze vruchtgroenten is het belangrijk dat je de groenten regelmatig oogst, zodat de plant zijn energie kan steken in het laten groeien van de andere vruchten.

Ook veel andere groenten zijn in september en oktober voldoende gegroeid om geoogst te kunnen worden. Wanneer je de volgende gewassen in je moestuin hebt staan, kun je aan de slag: andijvie, artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, doperwten, ijsbergsla, kropsla, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, prei, raapjes, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui, veldsla, witlof en wortelen.

3. De moestuin winterklaar maken

Ondanks dat het in september en oktober nog heerlijk weer kan zijn, moet je toch gaan beginnen met het winterklaar maken van je moestuin. De moestuin wordt steeds leger, maar de gewassen die er nog staan moeten wel de juiste verzorging krijgen. Denk bijvoorbeeld aan – indien nodig – een bescherming tegen de nachtvorst. Ook is dit een goed moment om de grond eens goed om te spitten en te bemesten – het liefst met een biologische meststof.

Naarmate er steeds wat minder te doen is in de moestuin, kun je ook grotere klussen oppakken. Zorg bijvoorbeeld voor een goed pad waar je makkelijk met de kruiwagen overheen kunt rijden. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn: kijk eens op Marktplaats waar mensen oude tuintegels vaak gratis weggeven. Als je ze maar zelf op komt halen!

Het najaar is ook het ideale moment om een nieuwe tuinkas op te zetten. Je kunt nu goed de beschikbare ruimte bekijken en de grond vrijmaken van eventuele obstakels. Door nu een tuinkas te plaatsen, heb je voldoende tijd om deze goed in te delen. Bovendien kun je veel vroeger in het seizoen al beginnen met het zaaien en planten van je gewassen. Zo begin je je nieuwe moestuinseizoen met een echte kickstart.

Het najaar – een prima moment om zelf een moestuin te starten

Als je een moestuin hebt, weet je het ongetwijfeld al langer dan vandaag: je hoeft je geen moment te vervelen. Maar ook als je op een mooie zonnige dag in het najaar wordt overvallen door de grote wens om zelf een moestuin te beginnen, hoef je hiermee echt niet te wachten tot het weer lente wordt.

Zoals je al kon lezen, kun je in de herfst nog gewoon verschillende gewassen planten. Maak je bovendien gebruik van een kweekkas, dan kun je de jonge plantjes nog extra beschermen. Dus blijf niet binnen zitten, maar geef gehoor aan die moestuinkriebels. Zo kom je ook nog eens reuze gezond te winter door!