Dit gaat een heel goede zomer worden. Dit wordt namelijk de zomer dat jij kunt genieten van aardbeien uit eigen tuin! Vergeet de aardbeien uit de supermarkt, want als je eenmaal hebt geproefd hoe een échte aardbei hoort te smaken, wil je nooit meer iets anders. En echte aardbeien, die groeien dus heel eenvoudig gewoon bij jou in de tuin – of zelfs op het balkon.

Haal dus vandaag nog je tuinhandschoenen tevoorschijn en ga aan de slag. Met dit handige stappenplan heb jij in een handomdraai nog deze zomer aardbeien uit eigen tuin!

Stap 1 – Op het goede moment planten

De aardbei is echt zomerfruit. Dat betekent, dat je op tijd moet beginnen met het kweken van de planten. April is de maand om jonge aardbeienplantjes in de grond te zetten. Dit geeft ze namelijk de tijd om uit te groeien tot stevige planten die hun eerste winter zonder problemen kunnen overleven. Ben je wat vroeger of later? Geen probleem – de hele periode van maart tot augustus is geschikt voor het planten van aardbeienplanten.

Stap 2 – Planten in een bak

Aardbeien groeien graag in de volle grond, maar ook in potten en bakken doen ze het uitstekend. Door gebruik te maken van speciale bakken voor het kweken van je aardbeien, weet je niet alleen zeker dat je na 40 dagen sappige, rode aardbeien op je bord hebt liggen, maar profiteer je ook nog eens van de volgende voordelen:

  • Zet de bakken op ooghoogte en je hoeft niet te bukken
  • De aardbeien zijn veel schoner dan wanneer ze in de volle grond groeien
  • Veel minder last van ongedierte

Op die manier is het dus altijd mogelijk om je eigen aardbeien te kweken! Met de juiste benodigdheden is het een fluitje van een cent om zelf aardbeien te laten groeien.

Stap 3 – Creëer de optimale omstandigheden

Kun je dan zomaar overal aardbeien laten groeien? Nee, dat niet. Voor de allerlekkerste aardbeien en een goede oogst, zorg je er namelijk voor dat je tegemoetkomt aan het eisen- en wensenlijstje van de aardbei:

  • Zorg voor voldoende compost in de bodem
  • Zorg voor een plek uit de volle zon
  • Zorg voor een plek uit de wind
  • Zorg voor een bodem die niet te nat is

Daarnaast zijn aardbeien ook dol op mest. Met speciale mest voor aardbeien zorg je ervoor, dat het jouw planten aan niets ontbreekt. Bovendien is het makkelijk te doseren en krijg je er geen vieze handen van.

Stap 4–Geef de planten tijd om te groeien

Wanneer je de aardbeienplanten eenmaal geplant hebt, hoef je er niet bijzonder veel meer aan te doen. Je kunt de plant gewoon laten groeien, maar ook met enige regelmaat de uitlopers wegknippen. Dit zal er namelijk voor zorgen, dat er volgend jaar meer aardbeien aan de plant zullen groeien.

Let op: in zijn eerste jaar geeft een aardbeienplant geen aardbeien. Deze gaan pas groeien wanneer de plant twee jaar oud is. Om te zorgen dat je toch nu al kunt genieten van aardbeien uit eigen tuin, kun je opgekweekte plantjes kopen die al een jaar oud zijn. Je hebt deze zomer dan nog aardbeien uit eigen tuin!

Stap 5 – En oogsten maar!

Dit is eigenlijk het meest eenvoudige gedeelte van het zelf aardbeien kweken in je eigen tuin: het oogsten van de aardbeien! Toch is het niet verstandig om zodra ze rijp zijn meteen de aardbeien los te trekken. Om ziektes te voorkomen, is het namelijk verstandig om de aardbeien los te knippen met een schaartje. Neem hierbij ook altijd het kroonblaadje mee, want hierdoor blijven je aardbeien langer vers.

Een gespreid bedje voor je aardbeien

Je kunt je zomerse aardbei-avontuur een vliegende start geven met de speciale startset om zelf aardbeien te kweken. En heb je – letterlijk en figuurlijk – de smaak van het zelf aardbeien kweken te pakken gekregen? Dan zijn er nog tal van hulpmiddelen om je aardbeien nog beter te laten groeien. Een speciale kweekkas van bio-polycarbonaat zorgt bijvoorbeeld niet alleen voor de optimale omstandigheden, maar beschermt je aardbeienplanten ook tegen insecten, vogels en schadelijke weersomstandigheden.

Dit wordt de zomer van de aardbeien. Jouw aardbeien!