Bewust en biologisch leven is een ware lifestyle geworden. Helemaal niet zo vreemd natuurlijk, want biologisch eten staat voor veel mensen gelijk aan gezond, diervriendelijk en goed voor de wereld om ons heen. En het mooie is bovendien, dat dit ook helemaal waar is. Het is geen marketingtruc die bedacht is door een slim reclamebureau, maar een manier van leven die wel degelijk verschil maakt – voor zowel jezelf als voor de natuur.

5 weetjes over biologisch eten

Biologische producten hebben je veel goeds te bieden. Zo zijn ze gezonder en voedzamer. Want wist je bijvoorbeeld dat…

- Biologische groenten en fruit nooit bespoten worden? Je krijgt dus geenresten synthetische en/of chemische bestrijdingsmiddelen middelen binnen wanneer je een biologisch product eet.
- Biologische groenten en fruit meer vitamines en mineralen bevatten? Het groenten en fruit krijgt immers de tijd om langzaam te rijpen en wordt niet platgespoten met bestrijdingsmiddelen.
- Biologisch brood meer voedingsstoffen bevat? Dit komt doordat het op een lagere temperatuur wordt gebakken, waardoor er minder voedingsstoffen verloren gaan. Ook wordt er geen broodverbeteraar gebruikt en zijn de ingrediënten ook van biologische afkomst.
- Biologische zuivel meer gezonde omega-3 verzuren bevat? Bovendien is biologische zuivel helemaal vrij van groeihormonen en antibiotica,.
- Biologisch vlees altijd afkomstig is van volwassen dieren? Kippen, varkens en koeien die gehouden worden voor het vlees krijgen geen groeihormonen en  antibiotica toegediend, maar krijgen wel alle ruimte en de tijd om op te groeien.

Helemaal hip: de moestuin

Een trend die samenhangt met het kiezen voor biologische voeding is het zelf telen van groenten en fruit. Met een eigen moestuin heb je immers zelf de touwtjes in handen en zorg je ervoor dat er geen chemische en/of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Ook kun je je groenten en fruit alle tijd geven om rustig te rijpen. Een verschil dat je meteen proeft wanneer je het vergelijkt met ‘gewone’ groenten en fruit uit de supermarkt!

Om maximaal van je moestuin te profiteren, gebruik je natuurlijke meststoffen (dus geen kunstmest!) en kun je je planten kweken is een speciale bio kweekkas. Dit zijn tuinkassen die voorzien zijn van een speciale laag met bio polycarbonaat. Deze laag zorgt ervoor, dat het (schadelijke) uv-licht van de zon omgezet wordt in een kleur uit het rode spectrum. Dit roodachtige licht heeft een positieve invloed op de groei en de rijping van de planten. Bovendien bescherm je je planten in een tuinkas ook tegen bijvoorbeeld hagel en storm en hongerige insecten of knaagdieren.

Biologisch leven begint bij jezelf

Helaas is een veelgehoorde klacht over biologische levensmiddelen dat ze vaak veel duurder zijn dan de producten die met weinig liefde en veel bestrijdingsmiddelen en groeihormonen zijn opgekweekt of opgefokt tot de platgespoten groenten en kiloknallers die in de supermarkt liggen. En inderdaad, ze zijn wat duurder, maar zo veel gezonder!

Een goede manier om toch op een betaalbare manier biologisch fruit en groenten te kunnen eten, is dus door ze zelf te gaan verbouwen. Dit kan natuurlijk op een officiële moestuin bij jou in de buurt, maar ook in je achtertuin kun je van start. Met een klein stukje grond kom je al een heel eind. Probeer het zelf en verander de wereld met een biologisch lifestyle.