Deze zomer kweek jij je eigen tomaten

Maart is net begonnen en dat is het ideale moment om te starten met het kweken van je eigen tomaten. Tomaten die je zelf gekweekt hebt, smaken immers duizend keer lekkerder dan die ‘waterbommetjes’ die je in de supermarkt kunt kopen.

Nu staat Nederland eigenlijk niet bekend als een land dateen ideaal klimaat heeft om tomaten te laten groeien. Tomaten houden namelijk van zon en warmte en daar ontbreekt het in ons land nogal eens aan. Gelukkig kun je de tomaten die je zelf kweekt een handje helpen, zodat jij deze zomer van je eigen, verse tomaten kunt genieten. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder!

Kies je tomaat

Tomaten zijn er in talloze varianten. Je hebt natuurlijk grote en kleine tomaten, maar ook ronde, ovale en langwerpige tomaten. Tomaten kunnen rood, oranje, geel, groen en zelfs paars zijn. Sommige tomaten groeien aan een struik en andere zijn echte klimtomaten – dit is uiteraard iets om rekening mee te houden. Het kiezen van een geschikte soort (of soorten) is je eerste stap in de aanloop naar verse tomaten uit eigen tuin (of zelfs van het balkon).

Kweek je tomaten in een compacte kweekkas

Zodra je begint met het kweken van je eigen tomaten, zal je merken dat dit echt heel erg leuk is. Geef je tomaten dan ook de beste start en laat ze in een kweekkas groeien. Dit is in feite in miniatuur tuinkas die de ideale omstandigheden biedt aan het opkweken van je tomatenplanten. Kies bijvoorbeeld voor de Novator Mini kweekkas, een geavanceerde kweekkas met een bekleding van bio polycarbonaat, waardoor je planten nog beter groeien.

De perfecte omgeving voor het kweken van tomaten

Bio polycarbonaat is een bijzonder materiaal. Het beschikt namelijk over een groot vermogen tot het vasthouden van warmte, is duurzaam en extra sterk. Het speciale uv-filter zorgt er bovendien dat de schadelijke straling van de zon wordt omgezet in een licht in het rode spectrum dat planten nodig hebben om te groeien. Door je tomaten te kweken in een kweekkas of tuinkas van bio polycarbonaat zorg je voor:

  • Een snellere rijping van de vruchten
  • Een toename van de aanwezige hoeveelheid vitaminen
  • Een grotere opbrengst

Help je tomaten een handje

Een kweekkas of tuinkas van bio polycarbonaat doet al wonderen voor je tomatenplanten, maar uiteraard wil je uiteindelijk de lekkerste tomaten op je bord hebben liggen. Help je tomaten dus een handje door ze te zaaien in een speciale zaai- en stekgrond. Dit is samengesteld uit verschillende uitgezeefde veensoorten met een klein beetje zand, waardoor jonge planten perfect kunnen wortelen. Voeg hier wat biologische meststoffen aan toe en je ziet je tomatenplanten bijna de lucht in schieten!

Niets zo lekker als zelfgekweekte tomaten

Tomatenplanten zijn dankbare gewassen. Met een klein beetje goede zorg en natuurlijk wat hulp om goede omstandigheden te creëren in ons Nederlandse klimaat heb je binnen een paar maanden tijd planten met mooie, rijpe tomaten. Groot of klein, rond, ovaal of langwerpig, rood, oranje, geel, groen of paars – net wat jij wilt. Voortaan kweek je de tomaat die jij het lekkerst vindt!